Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2016

Sudoku sumber anjakan minda

Imej
Tajuk pun sungguh gempak bukan? Tapi bukan nak tunjuk gempak pasal tajuk tu. Ni nak cerita pasal Sudoku. Rasanya ramai yang dah tahu pasal permainan ni. Tapi tahukah segempak mana permainan ni sampai aku pun terjebak main sekali sampai ke hari ini?
            Sudoku adalah sebuah permainan menyusun nombor yang mudah. Kenapa? Sebab tidak memerlukan kemahiran matematik untuk menyelesaikannya, hanya pemikiran logik. Matlamatnya adalah untuk mengisi 9x9 tapak barisan, kolum dan setiap wilayah yang terbina daripada 3x3 tapak dengan set nombor 1 hingga 9, dan setiap satu nombor ini tidak boleh diulang penggunaannya! Permainan yang menjadi kegilaan ramai di serata dunia ini pasti akan mendatangkan “ketagihan” (macam aku) sehingga anda tidak mahu mengalah dalam menyelesaikannya. Namun jangan sesekali terpedaya dengan penampilannya yang ringkas. Ada ketikanya anda akan “tewas” dalam beberapa cabarannya yang tiada belas kasihan!
            Ok, tu memang over sangat. Tapi serious ni nak habaq, b…

^_^

Imej
Assalamualaikum gaiss! Lama betul aku tak update blog ni. Boleh dikatakan dalam 2-3 tahun gitu. Bukannya apa, dulu struggle untuk SPM sampai takdak masa untuk menaip. Apa-apa pun, sekarang nak cerita pasal “kehidupan selepas SPM”. Aku dulu bukan main lagi sembang dengan kawan-kawan nak ambik lesen sama-sama la, kerja sama-sama la, outing sama-sama la tapi akhirnya sekarang ni aku sendirian jugak. Kalau kita senasib tu biasalah. Lumrah seorang pelajar. Selain daripada kawan-kawan, banyak benda lain yang kita kena fikirkan untuk teruskan hidup. Aku sekarang ni dalam dilema nak ambil kos mana yang sesuai untuk aku sambung belajar kat u nanti. Jangan duk fikir minat ja. Kena jugak ambil tahu tentang peluang pekerjaan bila dah graduate nanti. Selain itu, kena jugak fikir tentang persaingan yang bakal ditempuhi nanti. Sambung belajar tu insya-Allah boleh dapat beb. Tapi pilihan tu yang menentukan sama ada kita boleh pergi jauh ataupun tidak. Kalau silap pilih nanti tak pasai-pasai kena lelo…

‘Addmath Dalam Kenangan’

Imej
Kenapa Addmath tetiba ni? Ha, ni nak habaq mai ni. Dulu time sekolah aku ada ambik subjek ni dan merupakan antara mata pelajaran yang paling aku minat kat sekolah. Selain dapat mencabar kebolehan berfikir kita, Addmath juga mampu memupuk semangat kerjasama antara rakan-rakan. Jangan gelak dulu, tak habis lagi aku nak cerita ni.
            Aku ingat lagi 5R1 (2015 a.k.a kelas aku), masa tu kami ditugaskan untuk menyiapkan tugasan yang cikgu Siti bagi. Banyak tu banyak la jugak, tapi cikgu Siti bagi masa dalam seminggu untuk siapkan. Tengok betapa baiknya cikgu. Tapi yang tak boleh blahnya soalan tu bukan main susah lagi. Boleh dikatakan masa kat kelas lain bebenor dengan soalan cikgu bagi ni. Tapi itulah orang kata, usaha tangga kejayaan. Kami rakan seperjuangan bergilir-gilir tanya kat cikgu. Bila dah tau cara nak buat macam mana, kami yang tau ni akan share ilmu dengan kawan-kawan yang lain supaya depa semua buat kerja cikgu. Nanti tak pasai-pasai ada yang tak buat dengan alasan ‘ta…