Catatan

Permudahkanlah...

Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera kawan-kawan. Harini saya nak update mengenai kos yang saya ceburi untuk degree (ijazah sarjana muda) . Bukan mudah untuk sampai ke tahap ini dan banyak kali dah diri ini mahu menyerah diri. Tapi itulah setiap manusia telah janjikan rezekinya masing-masing oleh Allah S.W.T. Dengan itulah aku sahut cabaran ini walaupun ianya amat perit untuk diceritakan apatah lagi untuk diharungi. Cewah ayat ^_^.
Setelah saya Berjaya menamatkan pengajian di kolej matrikulasi, saya bercadang untuk menceburi bidang ICT. Sememangnya saya isi dalam upu kos ada kena mengena komputer bla bla blaa… Bagi saya, bidang yang melibatkan pengiraan atau formula memang saya cepat faham dan boleh bawa.
Cuma nak dijadikan cerita, saya ubah pilihan kos saya dengan kos sarjana muda fisioterapi di saat-saat akhir dan kebetulan memang saya dapat kos tu. Pada mulanya saya seronok sebab saya pilih kos ni atas kerelaan diri saya memandangkan mak saya selalu sakit kaki jadi manalah ta…

Top 5 My Favourite Movie Website

Assalamualaikum w.b.t dan selamat sejahtera semua ^_^ Harini nak update sikit pasal hobi aku yang dikatakan tak lekang dek zaman lagi iaitu website movie yang selalu menjadi pilihan aku. Sebagai student, sumber hiburan utama kami selain tidur tak lain dan tak bukan adalah tengok movie laa... Kat sini aku nak share serba sedikit sindiket movie yang aku selalu layan. Ini untuk movie english sahaja.

1. http://www.fmovies.io/
2. http://afdah.to/
3. https://gomovies.net/
4. https://123moviesfull.co/
5. http://sockshare.net/

Sememangnya aku tulis kali ni ringkas dan padat sebab aku tahu korang bukan rajin nak baca sangat. Tips aku kalau nak download boleh guna torch untuk pc dan kalau phone boleh guna uc browser sangat mudah dan pantas. Untuk yang suka subtitle korang boleh download berasingan di subscene nanti korang extract sahaja okeyy. Sekiannnn terima kasih.

My favorite lecturer in matriculation

Imej
SUATU HARI NANTI… Assalamualikum pembaca blog sekalian. Di sini aku nak bercerita sedikit pasal sir yang mengajar aku matematik di matrik pada suatu ketika dahulu. Berbelit ayat kali ni sebab exited nak cerita pasal sir kesayangan aku. Nama sir ini ialah Sir David. Orangnya kurus kering, sempoi dan minat dalam sukan jogging. Apa istimewanya sir sampai aku nak kongsi di sini??? Haaaa… nak habaq laa ni.                 Tiap-tiap kali masuk kelas tak kira lah waktu kuliah kaa, tutoran kaa ataupun lab, lecturer yang lain semestinya akan mengajar menggunakan masa dengan sebaik-baiknya untuk subjek yang diajar. Berbeza dengan sir, kaedah penyampaian sir sangat sempoi sekali. Ada-ada sahaja idea sir untuk usik pelajarnya. Kadang-kadang sir masuk kelas dengan tangan kosong sahaja, tanpa buku, kertas, mahupun pen tetapi pengisiannya didalam kelas tetap memberangsangkan. Banyak kali jugak la sir akan bawak makanan untuk kami sekelas masa waktu tutorannya dan sir izinkan pelajarnya makan sambil be…

Cara mudah baca dan faham

KONSEP PEMBACAAN ·Maksud Pembacaan Mendapatkan maklumat dari buku atau mengasimilasi tulisan, perkataan atau perhubungan individu dengan maklumat melalui pembelajaran visual yang melalui beberapa peringkat: 1.Pengetahuan Pembaca mesti tahu symbol huruf abjad. Ia mesti wujud sebelum pembacaan berlaku. 2.Asimilasi Proses fizikal yang melibatkan pembalikan cahaya dari perkataan yang diterima oleh mata dan diterjemahkan oleh saraf optic pada otak. 3.Intergrasi Dalaman Pemahaman asas yang melibatkan semua bahagian maklumat yang dibaca dengan bahan-bahan berkaitan. 4.Intergrasi Luaran Merangkumi analisis, kritikan, penghargaan atau penentangan. Satu proses yang menyebabkan gabungan seluruh pengetahuan lama dengan pengetahuan baru. 5.Penyimpanan Maklumat Penyimpanan maklumat selalu menjadi masalah kepada pembaca. Penyimpanan maklumat penting untuk membantu murid mengeluarjan kembali maklumat semasa peperiksaan. 6.Pengeluaran Maklumat Kebolehan mengeluarkan maklumat apabila dikehendaki. 7.Komunikasi Keperlua…

Petua membuat nota

Imej
Memandangkan saya pun tak lama lagi akan mula melangkah ke alam universiti, oleh itu persediaan dari segi fizikal dan mental harus dilakukan supaya tak terkejut dangan suasana yang baru nanti. Kali ini saya nak kongsikan 10 petua membuat nota.

1. Jangan tulis semua yang anda baca/dengar.
2. Gunakan kata kunci atau ayat pendek sahaja.
3. Gunakan perkara sendiri yang anda faham.
4. Kaji bahan terlebih dahulu sebelum mula membuat nota.
5. Gunakan tanda dan singkatan yang selaras.
6. Tinggalkan keterangan dan kenyataan umum.
7. Jangan bimbang jika tertinggal isi.
8. Jangan buat nota di atas carikan kertas.
9. Baca dan kemaskini sebaik sahaja nota siap.
10. Ulangkaji nota selalu

Faedah mencatat notaMeningkatkan kemampuan mengingatDapat menyimpan ilmu dengan lebih tersusunTingkatkan minat dan mengurangkan bosanTingkatkan prestasi 3x ganda Peringkat membuat nota  1. Nota sebelum kuliah 2. Nota semasa kuliah 3. Nota selepas kuliah 4. Nota tambahan 5. Nota pindahan
Peta minda Anda juga boleh …

Kucing is my soul

Imej
Kucing ni comel, tapi ada orang yang geli laa, rimas laa, takut laa... Mrmm. Kalau pasal asma ke faham laa jugak. Tapi yang sebab tak munasabah ni.

Kucing kan haiwan kesayangan Nabi Muhammad s.a.w. Sepatutnya kita haruslah menyayangi jugak haiwan yang satu ini. Secara tidak langsung akan memupuk perasaan kasih sayang kita terhadap haiwan.

Tapikan, bila aku baik sangat dengan kucing sampai bagi depa masuk rumah bagai, mak aku akan marah. Bukan apa, diorang ni bila kita kasi muka banyak mulalah berak dalam rumah, tidur atas katil, curi ikan mak baru goreng dan macam-macam lagilah jenayah. Kadang-kadang kalau diorang buat jenayah, aku berusaha tutup supaya mak tak tahu... Hahaha

Yang best pasal kucing, bila aku cakap dengan diorang kadang-kadang diorang lebih memahami aku. Bila aku cerita benda-benda sedih, diorang pun macam rasa apa yang aku rasa. Bukan tu ja, aku jugak suka tengok tingkah laku diorang, masa diorang makan, masa diorang minum, masa diorang main, masa diorang mandi dan p…

Minat sangat 😘

Imej
Hai semua! Harini nak bagitau saya minat satu pelakon korea ni, namanya Lee Jong Suk. Biasalah tu, dekat matrik pun dulu ada orang sekepala dengan aku jugak yang minat dia nih. Bukan orang jauh pun, roommate sendiri jugak... Nama dia Maisarah.

Pernah sekali tu, aku kirim gif ni kat dia.
Bukan main lagi dia menjerit. Ya Allah, minat betul si Mai ni kat dia. 
Aku minat Lee Jong Suk ni pun lepas tengok drama Dr. Stranger. Lepas tu angau kejap tengok pulak Pinocchio. Masa kat matrik sibuk memanjang tak sempat nak sentuh drama W.. mrmm 
Yang paling bestnya dia ni, banyak lakonan drama yang dia jadi hero semua best. Dia boleh bawak lakonan lawak, sedih, cute, macho, serius dan macam-macam lagi lahh... Dia pun berbakat jadi model. Kenapalah comel sangat dia nihh? Kbye